Děti a atopický ekzém

Pomoc pro pokožku vašich dětí

Atomický ekzém i lupenka jsou kožní onemocnění, která trápí víc a víc dětí, a to už od nejútlejšího, tedy kojeneckého věku.

Každý rodič, a maminky zvlášť ví, že jedno z nejhorších trápení, které je může potkat, je nemoc jejího dítěte. Ještě horší však je, když je  toto onemocnění dlouhodobé, navíc má nepříjemné projevy a odráží se i na psychice dítěte. Mezi taková patří právě atopický ekzém i lupenka.

 

Ach, to děsné svědění

Atopický ekzém je zánětlivé a svědivé kožní onemocnění, jehož příčina není dosud známá, ale velmi často se vyskytuje u lidí s genetickou dispozicí k alergiím, včetně astmatu a senné rýmy.  Projevuje se zarudnutím a zduřením kůže, mohou se objevit i malé puchýřky, kůže je suchá, šupinatá a praská. Jedním z nejhorších projevů je urputné svědění, které atopika trápí hlavně v noci. Čím dál častěji postihuje děti ihned po narození, nebo v prvním roce života a bohužel se pak opakovaně vrací v průběhu celého života.

Prokleté dědictví

Své o tom ví i paní Klára, která tímto onemocněním trpí od dětství. Horší pro ni ovšem je, že se atopikem stal i její syn Jindřich. "Přiznám se, že když se ukázalo, že bude také atopik, upadla jsem do deprese. Moc dobře vím, jak nepříjemná a urputná tahle nemoc je. Když se projeví, udrbali byste se doslova k smrti a o estetické stránce ani nemluvím! Měla jsem ale skvělého pediatra, který mi nedovolil se litovat a začal jednat. Doporučil nás k vynikajícímu dermatologovi, se kterým jsme ihned začali problém řešit," vzpomíná paní Klára.

Jak pečovat o atopickou pokožku

Mýtus o tom, že atopici by se měli mýt pouze v čisté vodě, už dávno padl, a to platí i u dětí. Čistá voda nemůže nikdy dokonale odstranit z kůže mastné nečistoty a navíc pokožku vysušuje, což projevy atopického ekzému, stejně jako lupenky, zhoršuje. Riziko s sebou nese i voda s vysokým obsahem minerálních látek, které narušují ochrannou bariéru pokožky a navíc přispívají ke vzniku zánětu. "Moje maminka mě celé dětství myla jenom čistou vodou, a proto jsem se v první chvíli divila, že mi lékař doporučuje, abych se nebála používat jemné dětské mycí přípravky, jako je například koupelový olej nebo šetrný šampon," říká Klára.

Léčba i nutriční terapie

Atopického ekzému, ani dalšího velmi častého kožního onemocnění lupenky, se bohužel nejde stoprocentně zbavit. Lze však, díky stále šetrnější léčbě a režimovým opatřením minimalizovat jejich recidivu a hlavně projevy. Jestliže je vaše ratolest atopik, měli byste se rozhodně poradit s dermatologem nebo pediatrem, která léčba bude nejvhodnější, tedy jaký zvolit léčebný prostředek, a také zda není nutné začít dodržovat tzv. eliminační dietu, která dokáže vystopovat potraviny, které způsobují alergické reakce a zhoršují projevy ekzému. Ve stravě dítěte by ale rozhodně neměla chybět probiotika, vitaminy z řady B a esenciální mastné kyseliny, které obsahují hlavně ryby.

Pokožka musí dostat speciální péči

Velmi důležité, či lépe řečeno nezbytné, je potírání postižených míst buď předepsanou mastí, nebo zvláčňujícími a zklidňujícími krémy, které budou pokožku dostatečně hydratovat a promašťovat. Zvolit můžete, stejně jako paní Klára, kompromis, tedy přípravek z lékárny bez nutnosti předpisu. "Kamarádka mě upozornila na přípravky Dr. Michaels, o kterých četla v jednom časopise. Samozřejmě jsem neváhala a ihned se na ně zeptala našeho pana doktora. Ten zapátral a zjistil, že existuje doporučení českých lékařů na tyto přípravky a že byť jsou primárně určeny pro lidi s lupenkou, mají prokázané účinky i u atopického ekzému. A tak jsme se shodli, že je vyzkouším na Jindrovi."

Léčivé mazání z Austrálie

Přípravky Dr. Michaels vyvinul významný australský vědec a lékař Michael Tirant. Jejich předností je především to, že neobsahují steroidy. Bonusem pak to, že při pravidelném a dlouhodobém používání výrazně potlačují nepříjemné projevy lupenky a atopického ekzému.  Všechny přípravky jsou vyvinuty na přírodní bázi. Obsahují  ovocné kyseliny, které uhlazují a změkčují kůži. Mast je bohatá na přírodní, esenciální oleje, kysličník zinečnatý, rostlinné oleje a bazické gely a tělové mléko je navíc obohaceno o vitaminy A a E. Celý komplet důkladně vyživuje, hydratuje a promašťuje jak pokožku postiženou lupenkou, tak atopickým ekzémem.

Hra na "myšáčka"

"Přiznám se, že mě v lékárně trochu zaskočilo, když mi lékárnice řekla cenu za komplet čistícího gelu, masti a tělového mléka. Ale hned jsem se sama před sebou zastyděla, že myslím na peníze, když jde o Jindru!," vzpomíná paní Klára. I když neměla zaručený výsledek, rozhodla se správně, protože Jindřichovy projevy atopického ekzému začaly sice pozvolna, ale jistě ustupovat.  "Vymysleli jsme se synem takovou hru na "míšu". Jindra totiž místo Dr. Michaels, nebo mastička říká, že je to "myšáček". Takže napřed jdeme s myšáčkem do vany, kde se umyjeme gelem, pak si dáme myšáka na tělíčko a nakonec se ještě necháme myšáčkem hezky provonět a zvláčnit," říká se smíchem Klára a dodává: "Je mi jasné, že nemáme vyhráno, ale i kdyby Jindrovi jen z poloviny tahle péče pomohla, tak budu ta nejšťastnější máma na světě!"