Spojit síly přírody je umění

V Austrálii byly vyvinuty unikátní přípravky s obsahem rostlinných výtažků, které se s úspěchem používají v mnoha zemích na léčbu lupénky, ichtyózy a atopického ekzému. Vyzkoušeli je také čeští odborníci a výsledek byl víc než překvapivý. Podle lékařů nabízejí australské preparáty postiženým pacientům velkou naději na zlepšení kvality života… 

Extrakty z bylin, oleje a ovocné kyseliny – tato trojkombinace je základem přípravků, které dvacet let připravoval australský lékař Michael Tirant. Jeho léčebná řada Dr.Michaels obsahuje mycí gel, mast a tělové mléko: „Gel kůži čistí, mast se stará o hojení a tělové mléko vše zakryje -je bariérou, jež ochrání mast, která tak může déle působit,“ vysvětluje dr. Michael Tirant. „Ošetření všemi třemi přípravky se provádí dvakrát denně. Čisticí gel se nanáší na mokrou kůži a vlasy a po pěti až patnácti minutách se opláchne. Po osušení se na chorobná místa vtírá mast. Nakonec se na mastí ošetřená místa nanese tenká vrstva tělového mléka.“ Výrobky se musí používat po dobu zhruba osmi týdnů. První výsledky lze zaznamenat už po několika dnech a výrazné zlepšení po čtyřech týdnech. Hlavní účinný efekt přípravků spočívá jak v unikátní kompozici přírodních látek, tak v tom, že neobsahují kortikosteroidy. Nemocní tak mají k dispozici novou léčebnou řadu, která je zcela bezpečná a bez vedlejších účinků, takže je vhodná i pro děti a těhotné a kojící ženy.

Základ tvoří ovocné kyseliny…

AHA, alfa-hydroxilové kyseliny, česky ovocné kyseliny, působí hned na několika úrovních. Působí jako „peeling“ - na povrchu pleti uvolňují slepené, odumřelé šupinky kůže, a otevírají tak cestu novým. To je signálem pro bazální vrstvu, tedy nejspodnější vrstvu pokožky, aby ve zvýšené míře tvořila nové buňky a vysílala je směrem k povrchu. Výsledek: zrychluje se obnova buněk, látková výměna v kůži se aktivuje, pokožka se lépe prokrvuje. Mimo to ovocné kyseliny podporují vznik nových kolagenových a elastických vláken, které mají dominantní vliv na pružnost a pevnost pleti a rovněž pomáhají udržovat mnohem déle její vlhkost. AHA kyseliny mají schopnost „osvobozovat“ buněčné obaly tukových a vazivových buněk v podkoží od buněčných jedů, také je „opravují“, a tím se zauzlená vlákna uvolňují a získávají opět pěknou, pevnou strukturu. Ovocné kyseliny mohou účinně řešit pleťové problémy a celkově zlepšit obraz pleti, která je čistší, vyhlazená a má příjemný, měkký vzhled. AHA kyseliny chrání vlákna kolagenu a elastinu před takzvanými volnými radikály, tedy před působením agresivních molekul ničících buňky.

… a Devatero rostlin

Slunečnice

Slunečnicový olej obnovuje stav povrchu pleti tím, že vrací epidermis její hustotu, a tak „opravuje“ všechna poškození pokožky. Snadno do ní proniká a podporuje i její prokrvení. Pleť změkčuje a zvláčňuje. Je velice dobře snášen i citlivou pletí. Napomáhá hojení ekzémů, díky vysokému obsahu vitamínu E kůži výborně hojí a regeneruje.

Levandule

Čistí a dezinfikuje, má výrazné regenerační účinky, navrací pleti zářivost a vitalitu. Zklidňuje pokožku a jemně stimuluje krevní oběh,. Reguluje také produkci kožního mazu a harmonizuje metabolismus pleti.

Rozmarýna lékařská

Rozmarýnový extrakt plní funkci antioxidantu, protože jeho hlavní účinnou složkou je přírodní kyselina rozmarýnová. Lehce stimuluje a prokrvuje pokožku. Má čistící a antibakteriální účinky. Reguluje produkci kožního mazu a harmonizuje metabolismus.

Pšeničné klíčky

Životadárné účinky látek obsažených v pšeničném klíčku se násobí v jeho oleji, ve kterém řada z nich dosahuje největší koncentrace. Navíc tyto látky umožňují aktivním složkám proniknout do hlubokých vrstev epidermis, kde jsou poté lépe zpracovány. Extrakt z pšeničných klíčků je významným regeneračním a vitalizačním prostředkem pro suchou a zdrsnělou pokožku. Přispívá ke zvláčnění a změkčení ztvrdlé kůže a zároveň chrání kožní buňky před volnými radikály.

Sezamová semínka

Čistý olej se používá v péči o suchou a normální pokožku, dále k předcházení vzniku strií, jako dětský olej a k masáži jizev. Obsahuje 85 – 88 % nenasycených mastných kyselin, aminokyseliny obsažené v rostlinných bílkovinách, vitamíny B1, B12, PP, hořčík a stopové prvky - mangan, železo, měď, nikl. Výtažek má výrazné stimulující a hydratační účinky. Napomáhá obnově pokožky, činí ji odolnou vůči vnějším vlivům.

Plody mandlovníku

Ze sladkých mandlí se získává lisováním velice jemný olej, bohatý na celou řadu biologicky aktivních látek Obsahuje množství vitamínů a kyselinu olejovou, která patří mezi nenasycené mastné kyseliny a také alfa-tokoferol, přírodní antioxidant. Má silné regenerační účinky, velmi rychle a dobře se vstřebává. Nevyvolává alergické reakce a zklidňuje pokožku. Mírní podráždění a svědění, ošetřuje hrubou, popraskanou a olupující se suchou kůži. Pokožce dodává  přirozenou hebkost a vláčnost.

Kokosový ořech

Kokosový olej se získává z dužiny čerstvě utržených kokosových ořechů. Obsahuje vitamíny A, C, a E, a to dává pokožce obranyschopnost. Kromě toho pleť zvláčňuje, hojí a regeneruje. Dokáže potlačit škodlivé účinky slunečního záření. Je blízký esterům přirozeně se nacházejícím v kožním mazu. Lehce proniká do pokožky, činí jí hladkou bez pocitu mastnoty a vytváří na ní ochranný film.Mají hluboké hydratační účinky a chrání pokožku proti vysoušení Kokosový olej navíc buňkám dodává energii, pomáhá napínání a formování kůže.

Kokosový olej osvědčil výbornou skluznost a ještě krátce zůstává na pokožce. Pleť je po jeho aplikaci hladká a jemná, pokožku zvlhčuje a vytváří na ní ochrannou vrstvu.

Čajovník australský

Jeho účinků využívali už po staletí první bílí osadníci Austrálie k léčbě různých poranění. Olej z čajovníku je znám svými antiseptickými a dezinfekčními účinky. Má silnou schopnost pronikat do poškozených tkání a jeho účinek se nejvíce projevuje v krvavých, mokvajících a hnisajících ranách. Ani při dlouhodobém užívání nedráždí tkáň a nepoškozuje buňky.

Santalové dřevo

Santalové dřevo je nezbytnou součástí mnoha olejů, parfémů a dalších kosmetických výrobků. Jeho blahodárné účinky jsou nezaměnitelné: zvláčňuje, vyživuje a tonizuje zejména suchou a dehydrovanou pleť. Zmírňuje záněty kůže a zklidňuje zarudlou pokožku. Osvěžuje pleť a příznivě působí na podrážděnou pokožku. Má antiseptické a čistící účinky, reguluje tvorbu kožního mazu.