Úleva pro pacienty s lupénkou

K řadě civilizačních potíží patří onemocnění s nepříjemnými kožními projevy. Jedním z nejvíce obtěžujících kožních onemocnění je bezesporu lupénka. Její výzkum byl dlouho ve stínu boje proti obávaným a zhoubným chorobám, protože se na ní neumírá…

Kožní projevy lupénky jsou různé, od občasných plošných výsevů až po trvalá ložiska. Často postihuje vlasovou část hlavy, nehty i klouby. Na její průběh působí řada provokujících faktorů. K nim patří infekční záněty a virózy, oslabení imunity, hormonální poruchy, úrazy a rovněž dosud značně podceňované psychické stresy, duševní otřesy a dlouhodobé působení nezdravé životosprávy, zejména výživy. Jimi je často odstartován počátek onemocnění, jež se projevuje zánětlivým zrudnutím pokožky, jejím praskáním, poruchami v činnosti mazových žláz a obvykle i úporným svěděním. Zároveň se několikanásobně zrychlí výměna buněk kožního povrchu z jednoho měsíce na několik dnů. Imunitní systém reaguje poněkud zmateně, a tím situaci dále komplikuje.

Vzhledem k tomu, že pleť s projevy lupénky je velice citlivá a podrážděná, není vhodné ji ošetřovat běžnými kosmetickými přípravky s obsahem alergizujících chemických přísad. Možnosti, jak osobám s lupénkou co nejvíce ulevit a zlepšit kvalitu jejich života zkoumal řadu let australský lékař Dr. Michael Tirant. Na základě svých výzkumů vyvinul velmi účinnou metodu proti lupénce. Jeho přípravky Dr. Michaels na bázi přírodních látek dosahují v oblasti dermatologie nebývalých úspěchů a jsou účinné u více než 80 procent pacientů s psoriázou bez ohledu na míru a dobu trvání postižení kůže. Preparáty v podobě čistícího gelu, tělového mléka a masti označené Dr. Michaels znamenají v léčbě tohoto závažného onemocnění velký krok vpřed. Úspěšnost u pacientů dr. Michaela Tiranta dosahuje 90 procent. Autor unikátní léčebné metody v  průběhu posledních zhruba 25 let začal sadou svých přípravků léčit také pacienty s ekzémem, ichtyózu, akné a dalšími kožními chorobami. „Léčebná sada je určena především pacientům se středně těžkou až těžkou formou lupénky,“ řekl Dr. Tirant na nedávné návštěvě v Praze. „Důležité je, aby lékař potvrdil, že se skutečně jedná o lupénku. Doba léčby je pochopitelně individuální a závisí na míře postižení kůže. Slušné výsledky lze dosáhnout už po deseti dnech, výraznější už po osmi týdnech používání.“ Ošetření všemi třemi přípravky se provádí dvakrát denně. Čisticí gel se nanáší na mokrou kůži a vlasy a po pěti až patnácti minutách se opláchne. Po osušení se na chorobná místa vtírá mast. Nakonec se na mastí ošetřená místa nanese tenká vrstva tělového mléka.

Účinek přípravků je výsledkem jedinečné kompozice vybraných přírodních látek. Hlavní efekt spočívá v komponentě ovocných kyselin, které působí částečně jako peeling, jelikož odstraňuje povrchové psoriatické buňky. Protizánětlivě pak působí rostlinné extrakty. Největším vkladem přípravků Dr. Michaels je, že neobsahují kortikoidy. Nemocní lupénkou tak mají k dispozici novou léčebnou řadu, která je zcela bezpečná a bez vedlejších účinků, takže je vhodná i pro děti a těhotné a kojící ženy. A ještě něco: při aplikaci přípravků Dr. Michaels jsou nesmírně důležitá preventivní opatření, spočívající v omezení duševního vypětí, stresu, v dietním režimu a ochraně před nachlazením. Potom jsou výsledky mnohem lepší. 

 

Podval: Kůže a stres

Na otázky odpovídá privátní dermatolog MUDr. Jaroslav Dragon z ambulance v Ústí nad Labem

Jak odpovídá pokožka na stres?

Stres má vliv na celý organismus, včetně kůže. Obecně se dá říci, že v kůži vlivem stresu dochází k ovlivnění kožních cévek. Díky změnám prokrvení dochází k poruchám výživy kůže. Jsou ovlivněny i potní žlázy, dochází nadměrnému pocení a následkem toho ke ztrátám vody v kůži. Je ovlivněna i tvorba mazu v mazových žlázkách. Tudíž dochází k porušení hydrolipidové rovnováhy v kůži. Proto dochází k celkovému oslabení ochranné funkce kůže proti negativním vnějším vlivům a ke zhoršování stávajících kožních chorob.

Jaké dermatologické potíže může stres vyvolávat?

Stres může na kůži jednak zhoršovat stávající kožní onemocnění i může zpomalovat a prodlužovat dobu jejich hojení, ale také díky stresem vyvolané poruše rovnováhy hydrolipidového systému v kůži může zvýšit riziko vzniku nových kožních onemocnění na základě snadnějšího průniku patogenů (látek způsobující onemocnění) z vnějšího prostředí (uplatňují se tak vlivy mechanické, fyzikální, chemické i biologické) .

Mezi typické příklady patří lupénka, atopický ekzém, akné a padání vlasů.

Do jaké míry je lupénka ovlivněna psychikou?

Toto onemocnění je geneticky podmíněné, tzn. dědičná. Po svých předcích pacient zdědí predispozici choroby a k jejímu vypuknutí popř. zhoršení přispívají provokační faktory, buď zevní nebo vnitřní. Duševní stres se řadí ve statistice interních provokací lupenky na druhé místo po infekčních chorobách. Nástup erupce nebo zhoršení stavu je v případě stresu pomalejší, trvá více týdnů. Pokud je psychická zátěž náhlá (úmrtí v rodině, úrazový šok, náhlé neštěstí apod.), pak jsou psoriatické projevy časnější. Naopak, vleklé duševní traumatizace, např. v rodině, na pracovišti, problémy s úřady , se sousedy, nezaměstnanost, pracovní vyčerpanost, nespavost, vleklost či nevyléčitelnost těžké choroby apod. pomalu ale jistě stupňují tendenci k novým projevům lupénky a podporují chronicitu. Dokonce psoriáza sama často podporuje psychickou rozladěnost, takže vzniká bludný kruh. Podobné to je i s atopickým ekzémem. 

Jak bychom o pokožku měli pečovat v době nadměrné psychické zátěže?

Určitě nejvíc pokožce i celému tělu pomůže vyvarovat se stresu, naučit se odpočívat a relaxovat. V případě nadměrné psychické zátěže je třeba se preventivně bránit vysoušení a dráždění kůže. Kůži zvláčňovat, promašťovat, hydratovat a zklidňovat pomocí vhodných, šetrných, nedráždivých kosmetických přípravků. V případě lupénky léčit toto onemocnění pod dohledem kožního lékaře.