Všeobecná doporučení

Při léčbě lupénky hrají významnou roli tzv. druhotné faktory, které je možné pozitivně ovlivnit změnou životního stylu a dosáhnout tak zlepšení zdravotního stavu.

Konzumace dostatku ovoce a zeleniny

Třetinu denní spotřeby by měla tvořit kombinace ovoce a zeleniny. Vhodné potraviny jsou např. banány, jablka, brokolice, špenát, fazolové lusky, hrášek, celer a salát.

Dostatečný pitný režim

Příjem pouze čisté vody v objemu 2 - 3 litru denně.

Odstranění kyselých potravin z jídelníčku

Potraviny, které negativně působí při onemocněním lupénkou: paprika, rajče, vejce, kyselé ovoce, houby, příliš mnoho koření, citrusy, ocet, alkohol, sycené nápoje, pivo, červené víno, šampaňské, sladkosti, bobulovité rostliny, burské ořech, pistácie, kešu ořechy, červené maso, salámy a klobásy, mušle, raci, gluten.

Vyvarování se rizikovým faktorům

Nejčastěji se jedná o stres, nadměrnou fyzickou i psychickou zátěž a další.